woensdag 15 mei 2013

Solliciteren, hoe krijg je het meeste succes?


Na de aanvraag van een uitkering bij het UWV moet je als tegenprestatie gaan solliciteren. Dit is niet altijd even makkelijk. Misschien ben je wel 40-plusser of heb je zolang bij een bedrijf gewerkt dat je niet eens weet hoe je dit moet doen. 

Als je solliciteert naar een baan, denk dan niet alleen aan je vaktechnische vaardigheden.  Als je over meerdere vaardigheden beschikt, kun je ook op meerdere banen solliciteren. Of je zou een opleiding kunnen volgen om je om te scholen. Je hebt veel meer talent dan je denkt.

De meest voor de hand liggende manier om te solliciteren is het schrijven van een sollicitatiebrief met een CV. Tegenwoordig is het echt de kunst om op te vallen tussen de 300 a 400 sollicitanten. Je moet toch iets origineels bedenken om kenbaar te maken dat je een baan zoekt. 

Als je een sollicitatiebrief met CV schrijft wil ik je nog een hele belangrijke tip geven. Neem telefonisch contact op met de afdeling personeelszaken van het bedrijf waar je hebt gesolliciteerd. Vraag of ze je brief met CV goed hebben ontvangen. Als je na verloop van tijd nog niets hebt gehoord, vraag dan naar het verloop van de sollicitatieprocedure. Hoever staan ze met de benadering van de sollicitanten? En word je niet uitgenodigd of ben je afgewezen vraag dan waarom? Misschien kun je met het bericht over de afwijzing iets verbeteren in een volgende sollicitatie. 

Veel werkzoekenden zoeken op vacaturesites en naar personeelsadvertenties in de krant, maar er zijn nog meer manieren om werk te zoeken.

Het UWV adviseert je tegenwoordig ook om te gaan netwerken. Vertel al je vrienden en bekenden dat je een baan zoekt. Wie weet vinden zij wel iets voor je. Veel werkgevers nemen hun personeel aan via een goede referentie. Dat bespaart ze een sollicitatieprocedure en zo weten ze meteen wat voor vlees ze in de kuip hebben.

Kijk niet alleen op vacaturesites en naar personeelsadvertenties voor vacatures, maar kijk ook op websites van verschillende bedrijven. Hierop staan ook vaak vacatures vermeld. Kijk goed rond als je ergens bent in de stad of in een dorp. Soms staat er op bussen van bedrijven of op de ramen van winkels dat ze nog personeel zoeken. Wie weet ben je de eerste die dit bericht ziet en kun je er je voordeel uit halen.

Post de mededeling dat je werk zoekt op Facebook, Twitter, Linkdn of een andere social media netwerken. Weet je niet goed hoe je dit aan moet pakken? Kijk dan of je een cursus "solliciteren via social media" kunt volgen. Misschien is er wel een social media expert die je hier graag mee zou willen helpen.

Nog een ouderwetse manier waar misschien niet vaak meer aan gedacht wordt. Bel bepaalde bedrijven gewoon op en vraag of er vacatures zijn. Het is een open sollicitatie waarbij je meteen antwoord krijgt of er nog vacatures zijn. Je kunt maar net het geluk hebben dat ze toevallig iemand zoeken die aan jouw profiel voldoet.

Dit adviseer ik je ook om te doen als je staat ingeschreven bij uitzendbureaus. De persoon die het meest van zich laat horen blijft in de picture. Een klein vogeltje dat het hardste piept krijgt ook als eerst een wormpje van mama vogel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten