woensdag 15 mei 2013

Emotie verwerken


Als je je baan verliest kom je toch in een soort rouwproces terecht. Je baan heeft vaak een bepaalde status voor je. Je verdient er je geld mee waarmee je je in je eerste levensbehoeftes voorziet. En misschien houd je ook nog wat extra over voor leuke dingen. Wellicht heb je ook een band opgebouwd met het bedrijf en de collega's waar je werkt en doe je je werk met veel plezier. En dan ineens ben je overbodig en mag je vertrekken. Als je wat langer bij een bedrijf werkt krijg je misschien nog een ontslagvergoeding, maar als je een contract voor bepaalde tijd hebt en als dit afloopt moet je het toch ineens met 30% minder inkomen gaan doen. 

Logisch dat je in eerste instantie boos, verdrietig en teleurgesteld bent en je aan de kant gezet voelt. Waarschijnlijk ben je het meest kwaad op degene die jouw werkloosheid hebben veroorzaakt. De veroorzakers van de economische crisis, het kabinet, de directie van het bedrijf. 

Zodra het bekend is dat je werkloos wordt, moet je gaan solliciteren. Dit is niet altijd even makkelijk en dit geldt momenteel voor bijna alle leeftijdsgroepen. Neem daarom gerust even de tijd om alles over je heen te laten komen, maar blijf niet al te lang in je emoties hangen. Daar word je alleen maar verdrietiger van. De situatie is nu eenmaal zo en daar kun je op dit moment weinig aan veranderen. Denk even rustig na wat je nu graag zou willen doen. Of wat kun je gaan doen nu je meer vrije tijd hebt? Als je actie onderneemt, verwerk je de emoties van je ontslag veel beter.

Wat wil je nu gaan doen?

Wil je graag weer een soortgelijke baan die je had?

Ben je bereid om ook op andere passende vacatures te solliciteren tegen een lager salaris?

In het begin mag je op je opleidingsniveau solliciteren, maar na een half jaar ben je zelfs verplicht om te solliciteren op alle vacatures tegen een lager loon.

Wil je je misschien om laten scholen naar een beroep waar nog wel vraag naar is?

Heb je interesse om een bepaalde opleiding te gaan volgen?

Door al deze vragen te beantwoorden krijg je een goed beeld van jezelf. 

Zodra je een duidelijk beeld hebt van jezelf, is het ook makkelijker jezelf te presenteren.

Als je goed weet wat je wilt, kun je andere personen hiervan beter overtuigen. Dan heb je meer kans om je ideale baan te vinden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten