woensdag 15 mei 2013

Financiën op orde houden


Als je werkloos bent geworden moet je het ook ineens met zo'n 30% minder inkomen doen. Dat is toch vaak de grootste tegenslag die je te verwerken krijgt. Allereerst is het belangrijk om je financiën op orde te houden en een goed inzicht te krijgen in je in- en uitgavenpatroon. Het belangrijkste is dat je met je uitkering de meest noodzakelijke uitgaven kunt betalen.

Meest noodzakelijke uitgaven voor een gezin zijn:
1. Hypotheek of Huur van je huis
2. Energie - gas/water/licht
3. Ziektekostenverzekering
4. Belangrijke verzekeringen waar je vaak niet zonder kunt, zoals: opstalverzekering en overlijdensrisico voor huiseigenaren, WA-verzekering, inboedelverzekering en uitvaartverzekering.
5. Gemeente lasten, zoals rioolheffing, afvalstoffenheffing en onroerendgoedbelasting
6. Voedsel en kleding
7. Schoolkosten voor de kinderen als je kinderen hebt
8. Kosten telefonie en internet

Kijk of je recht hebt op bepaalde toeslagen, zoals: huurtoeslag,kindgebonden budget of zorgtoeslag.
Ook op je noodzakelijke uitgaven kun je besparen. Kijk of je je hypotheek misschien kunt oversluiten of dat je over kunt stappen naar een goedkopere energieleverancier of ziektekostenverzekering. En ook op voedsel en kleding kun je besparen. De goedkopere supermarkten hebben ook vaak producten van goede kwaliteit en tweedehands kleding kan ook heel hip zijn. En er tussen uitgaan hoeft geen geld te kosten. Denk hierbij aan een boswandeling, strandwandeling, fietstocht bij mooi weer, enz. Mocht je op vakantie willen en heb je geen geld, dan kun je ook van huis ruilen of op iemand zijn huis passen in een andere omgeving. Dan heb je toch een beetje een vakantiegevoel. 

Op de website www.zobespaarjegeld.nl of www.rijkerleven.com vind je een hoop goede tips om geld te kunnen besparen. 

Ook als je even verder googled vind je vast nog meer websites met goede tips.

Simpele tip voor een goedkope warme maaltijd:

Een boterham met een gebakken ei.

Een boterham met warme tomaat en ui
Maak de tomaat warm in een koekenpan tot het puree wordt en bak een uitje mee. Doe dit mengsel op je brood. Het is simpel klaar te maken en best lekker.
Op www.goedkooplekker.nl vind je nog meer goedkope en lekkere recepten.

Lukt het je niet om de meest noodzakelijk uitgaven toe voldoen met je uitkering of heb je schulden die je niet zelf op kunt lossen, zoek dan hulp. Kijk eerst of je in aanmerking kunt komen voor de schuldhulpverlening van de gemeente. Mocht je hier niet voor in aanmerking komen, dan kun je via Humanitas of een andere instantie hulp vragen. Of misschien kan een ander persoon met kennis van financiële zaken je wel helpen om je financiën op orde te brengen.

Via de website van het Nibud staan ook goede tips hoe je kunt onderhandelen met je schuldeisers als je schulden hebt. Er wordt duidelijk uitgelegd hoe je een overzicht maakt van je schulden en hoe je een goede brief kunt sturen naar je schuldeisers voor onderhandeling.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten